Vita Gyurcsány ügyvédjéről a baloldalon

A Momentum háborodott fel a legjobban, igaz, Gyurcsányék szerint sokáig lapítottak. Vagyis, csak akkor tiltakoztak, amikor vita lett az egészből. Szombathelyen viszont nem zavarja a Momentumot a másfél évig börtönben levő és jogerősen elítélt Gyurcsány-ügyvéd. A Momentum helyi szervezetének elnöke külső tagja a Czeglédy által vezetett bizottságnak. Közben Orosz Anna, a Momentum újbudai alpolgármestere bírálta Czeglédy jelenlétét a fővárosi önkormányzatok körül, ami előtt a Demokratikus Koalíció értetlenül áll, mivel állításuk szerint az előzetes egyeztetéseken Czeglédy megbízását senki nem kifogásolta. Ez két szempontból is érdekes: egyrészt mutatja, milyen ellentétek vannak a balliberális oldalon, másrészt a Momentum közismert képmutatását ismét megfigyelhetjük.
Borulhat az ellenzéki összefogás Budapesten, miután kiderült, hogy Újbuda és Erzsébetváros DK-s polgármesterei is Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötöttek szerződést az önkormányzati ügyek átvilágítása érdekében. A döntés a Momentumnak, a Jobbiknak és az LMP-nek sem tetszik. Újbuda új momentumos alpolgármestere a közösségi oldalán írt az üggyel kapcsolatban. Szerinte Czeglédy irodájának megbízása egy öngól, mint írja: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával. Ez a koalíciós városvezetés közös morális követelményeibe nem fér bele.
Orosz Anna arról is írt, hogy Czeglédyt a magyar bíróság már elítélte és jelenleg is bírósági eljárás van ellene folyamatban. A momentumos képviselő a következő patetikus mondatokkal szidja Gyurcsány ügyvédjét: “Mindannyian tiszta és átlátható önkormányzatot, önkormányzati munkát ígértünk a választóinknak, és mi bízunk benne, hogy mindannyian komolyan is gondoltuk ezt. Ebbe nem fér bele, hogy a DK polgármesterei rohamtempóban önhatalmúlag Czeglédy Csabát bízzák meg egy nagy közbizalmat igénylő munka elvégzésével.
Egyfelől a Momentum színjátékát igazolja, hogy a DK szóvivője azzal reagált a balliberális pártok értetlenkedésére az ügyben, hogy az előzetes egyeztetéseken senki nem kifogásolta Czeglédy megbízását. Ez azt jelenti, hogy korábban még a Momentumnak sem volt baja Czeglédy cégének megbízásával. Erre csak akkor került sor, amikor azok kiderültek. De érdekes a Szombathelyen kialakult szituáció is, erről a vaol.hu számolt be.
A fentiekből is látszik, hogy a DK azt teszi, amit az elemzők is mondtak a választások előtt. Gyurcsány Ferenc semmivel sem törődve, átnyomja a saját embereit. Ez azt jelenti, hogy a bukott miniszterelnök diktál, és nem érdekli, hogy mit mond a többi ellenzéki párt. Igaz, Szombathelyen a biztonság kedvéért a Momentum fülét-farkát behúzva bólogat Gyurcsány ügyvédjének.
Ugyan a fővárosban nem vállalta a Momentum egy idő után a Gyurcsány-botrányt és a politikai veszteség miatt, a moralitás álarcában, megszólalt, azonban Szombathelyen úgy tűnik, nem ver éket a pártok közé a 6,2 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított politikus jelenléte.Mint köztudott, az Éljen Szombathely (ÉSZ) a nyár elején visszaléptette képviselőjelöltjét, hogy ne rontsa Czeglédy Csaba esélyeit, így kerülhetett be a szombathelyi közgyűlésbe Gyurcsány korábbi ügyvédje, ahol ugyan független képviselőként foglalta el helyét, de az ÉSZ fontosnak ítélheti személyét, hiszen a Lakás és Szociális Bizottság elnökének választották. A bizottság sok más ügy mellett költségvetési ügyekben is dönt.
Sajtóértesülések szerint azonban Nagy Donát nem tartja aggályosnak, hogy Czeglédyt megválasztották a Lakás és Szociális Bizottság elnökévé. Czeglédy jelenlétére úgy reagált, hogy: Ha lett volna szavazati jogunk, a múltja és az ellene folyó büntetőeljárás miatt nem támogattuk volna Czeglédy Csaba megválasztását a szociális és lakásbizottság elnöki pozícióra – azonban ha már így alakult, bízom abban, hogy kiválóan fog teljesíteni a szombathelyiekért mind az önkormányzatban, mind a bizottságban. Nekem pedig, mint külsős bizottsági tagnak az is feladatom lesz, hogy ellenőrizzem a munkáját – írta válaszában a Momentum helyi elnöke. Nagy Donát nyilatkozata tükrözi a Momentum hozzáállását Czeglédyhez, a nagy szavak ellenére együtt fog működni a jövőben az adócsalással gyanúsított politikussal. Az LMP törvénnyel kényszerítené az önkormányzati vezetőket arra, hogy a Czeglédy Csabához hasonló múltú emberekkel a települések ne köthessenek szerződést- mondta az ellenzéki párt parlamenti képviselője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.Csárdi Antal szerint elfogadhatatlan, hogy egy olyan ember világítja át az újbudai és erzsébetvárosi önkormányzatot, aki büntetett előéletű és jelenleg is eljárás folyik ellene. A politikus közölte, hogy a javaslatok kidolgozásába a Momentumot is be szeretnék vonni.
“Kiosztották a posztokat a fővárosban, az LMP szerint nem tekinthető pozitív tendenciának az, hogy a régi szocialista elit kétes megítélésű tagjai kapnak pozíciókat a fővárosban, és ezzel részesei lesznek a város vezetésének. Meglepődtek ezen a lépésen?– tette fel első kérdését a műsorvezető Csárdi Antalnak. Azt gondolom, joggal lepődtünk meg, hogy egy ilyen döntés született – hangzott el a gyors reakció Csárdi Antal szájából.Mindez azért fura, hiszen a DK és a szocialista párt is azt állítja, hogy az előzetes egyeztetéseken senkinek nem volt kifogása ellenük – mondta a műsorvezető, Földi-Kovács Andrea.Az ellenzéki politikus szerint rossz üzenete van annak, hogy a megújuló baloldal visszanyúl ezekhez a személyekhez.

Keresés
Linkajánló