Varga Mihály: az idén 5 százalék felett nőhet az ipar teljesítménye

A tárcavezető ezt egy szakmai rendezvényen mondta Budapesten a szerda reggel kiadott KSH-jelentést kommentálva. Az Unicredit üzleti fórumán azt is közölte, hogy idén a magyar bankrendszer is kedvező évet zár. Elemzők szerint az ipar felfutása a GDP növekedési ütemét is emelheti.

  • Az ipar a nyári hónapok enyhe hullámvölgye után immár lendületesen teljesít
  • A fizetési mérleg kedvező, a külkereskedelemi mérleg az elmúlt hat-hét évben remek eredményt ért el
  • A visegrádi országok az EU egyik növekedési központjai
  • Hazánkban a munkáltatói járulék 22-ről jövőre 19,5 százalékra csökken – közölte Varga Mihály
  • A magyar ipar idén sikeres évet zárhat és elemzők szerint jövőre is erős növekedést mutathat

A KSH legfrissebb adataira reagálva a miniszter azt mondta: az ipar lendületesen teljesít a nyári hónapok enyhe hullámvölgye után, idén konzervatív becslés szerint valamivel 5 százalék felett nőhet az ágazat teljesítménye. Hozzátette: a növekedés a következő hónapokban is megmarad. Az első tíz hónapban meghaladta az öt százalékot az ipar növekedése, az export nőtt és a belső kereslet élénkülése is támogatja a bővülést. A miniszter szerint a foglalkoztatási oldalon sincs a növekedésnek korlátja.

Varga Mihály az idén elért gazdasági eredményeket értékelve azt mondta, a fizetési mérleg kedvező, a külkereskedelemi mérleg az elmúlt hat-hét évben remek eredményt ért el, idén várhatóan 100 milliárd euró fölött lesz az export teljesítménye – ismertette.

Közölte, a visegrádi országok is jól teljesítettek, ezek az országok az EU egyik növekedési központjai, a francia-német gazdasági kapcsolat teljesítményét meghaladja a német-V4 gazdasági kapcsolat.

Kifejtette, a fegyelmezett költségvetési politikának köszönhetően a magyar adósságcsökkentés kiemelten sikeres az EU-n belül, az elmúlt hét évben, határozott kormányzati politikával, jelentősen csökkent az államadósság aránya, 2020-ra mindenképpen 70 százalék alá csökken majd. Hozzátette: tervek szerint legkésőbb 2020-ra, a német költségvetéshez hasonlóan, a magyar költségvetést is nullszaldósra lehet megtervezni.

Kitért arra is, hogy a munkanélküliség uniós szinten is kiemelkedően alacsony. Bizonyos ágazatokban munkaerőhiány alakult ki, amire a miniszter a nyugdíjasok újrafoglalkoztatását, és a kismamák részmunkaidős foglalkoztatását nevezte megoldásnak. A munkaerő megtartását a munkahelyvédelmi akció hat területen segíti, a rendszer pontosabbá tételével tovább segíthetik a munkaadókat és munkavállalókat – mondta. A munkaáltatói járulékot 22-ről jövőre 19,5 százalékra csökkentik, a cél az, hogy a hatéves bérmegállapodás időszakában ez 15 százalékra csökkenjen, a megtakarítást beruházásra, bérekre fordíthassák a cégek – mondta.

A tárcavezető szerint a piac szintén pozitív változásokat mutatott az elmúlt hónapokban, a kiszámíthatóságot értékelve, a hitelminősítők sorra adják a pozitív kilátásokat, reményét fejezte ki, hogy a felminősítés hamarosan bekövetkezik.

Keresés
Linkajánló