Több figyelmet kapnak a sokgyermekes anyák

– A családok éve méltó lezárása a most kezdődött nemzeti konzultáció. Bár meg vagyunk győződve arról, hogy a kiépített családtámogatási rendszer a családok és a nemzet érdekét szolgálja, azonban illő, hogy megkérdezzük erről a társadalmat, hogy jó-e az az irány, amit mi helyesnek tartunk – jelentette ki Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: amennyiben a nemzeti konzultáció megerősíti a kormány terveit, további családtámogató intézkedések várhatók. Megtudtuk: jó néhány tervezett lépés is szerepel a kérdések között, így a fiatalok életkezdési lehetőségét szeretnék speciális hitellel segíteni.

Beneda Attila elmondta: kérdéseik másik fontos eleme, hogy a nagycsaládos édesanyáknak akár élethossziglan nyújtsanak-e valamilyen kedvezményt az adózásban. Kiemelte azt is, hogy már a valós főállású anyaság bevezetését is fontolgatja a kormányzat a négy- vagy több gyermekes családokban élő édesanyáknak – tette hozzá az államtitkár.

Több mint egy hónappal ezelőtt, október 2-án írt a Magyar Idők először arról, hogy a kormány a gyermekvállalás ösztönzését célzó lépések között felvetette: a három- vagy többgyermekes nők életük végéig legyenek mentesek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Beneda Attila azt mondta: az intézkedés tényleges költségvonzatáról a Pénzügyminisztériummal még nem egyeztettek, ám az nagyon fontos, értékalapú segítése lenne a nagycsaládosoknak.

– Ha a gazdasági helyzet engedi, s most úgy látjuk, hogy engedi, akkor a bevezetését meg fogjuk oldani – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Beneda Attila szerint a fiatalok életkezdését segítő támogatás, a nagycsaládosok adókedvezménye, az anyák személyi jövedelemadó-mentessége, illetve a főállású anyaság bevezetéséhez a tervek elkészültek, s rövidesen bevezethetik azokat.

Keresés
Linkajánló