Születés hete – a családdá válás ünnepe Óbudán

2019. május 6-11 között Születés hete Óbudán programok zajlottak kerület szerte. A Születés Hete célja a párkapcsolattal, fogantatással, várandóssággal, szüléssel, kisgyermekgondozással kapcsolatos hiteles információk megosztása. Óbudán immár hagyománnyá vált, hogy május első hetében a legkisebb és a még leendő óbudai lakosoké a főszerep.

Idén is egy egész héten át tartó ingyenes programsorozattal várták a kerületben élőket Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom óbudai csoportjába tartozó szervezetek.

Az óbudai vándorbölcső új “lakója” Schneider Hugó, 1 hónapos óbudai kisbaba, akinek mostantól fél éven át kényelmes fekhelyéül szolgál majd az Ágymester Manufaktúra által készített bölcső.

A Védőnői Szolgálat munkatársai baba-mama és kismama klubok keretében meghívott vendégekkel, szoptatásra felkészítő előadásokkal fogadták az érdeklődőket.

A programokhoz idén először csatlakoztak a kerület más egészségügyi szolgáltatói is egy-egy előadással, így Dr. Váczi Mária, a Szent Margit Rendelőintézet Füst Milán utcai rendelőjének gyermek fogszakorvosával, valamint a Szent Margit Kórház Szülészeti Osztályáról Dr. Raft Miklós osztályvezető-főorvos helyettessel és Dr. Tompa Norbert szülész-nőgyógyász rezidenssel is találkozhattak az események során.

 

Az idei év sem maradt el különlegesség nélkül, hiszen a programsorozat keretében megrendezett Születés hete koncert nemcsak Óbudán, de országszerte is kuriózumnak számít. Az Óbudai Danubia Zenekar rendhagyó hangversenyén Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Védőnői Szolgálattal közösen egy olyan koncertélménnyel szerette volna idén megajándékozni a kerületben élő várandósokat és kisgyermekes családokat, ahol a zene és a babák hangja elfér egy koncertteremben. A legtöbben a színpad elé elhelyezett játszószőnyegről és színes párnák mellől, babakocsival együtt helyet foglalva vagy hordozókendőben, illetve az édesanyjuk pocakjában szunnyadva hallgatták a zenét. Az Óbudai Danubia Zenekar közel negyven perces koncertjét elmélyülve hallgatták kicsik – nagyok egyaránt, a hangszerek, az élő zene varázsa, a lágy dallamok hatására egy meghitt, családias hangulatú koncert részesei lehettünk, melyet az Óbudai Társaskör gyönyörű helyszíne tett még teljesebbé.

Az esemény során került harmadszor átadásra az óbudai vándorbölcső is, melyet Bús Balázs polgármester a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom óbudai csoportjának vezetőjével adott át. Schadek-Bíró Éva, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának intézményvezetője a koncert közönségét köszöntve még egy fontos aktualitására is felhívta a figyelmet, május 8-án a Születés Hete koncerten a védőnők a Petefészekrák Világnapja alkalmából a Mályvavirág Alapítvány rózsaszín pólójában fogadták a közönséget. Ezzel szerették volna felhívni a figyelmet e betegség jeleinek korai felismerésének fontosságára a nők, az anyák egészségmegőrzése érdekében, a pólók vásárlásával pedig az Alapítvány lakosságot segítő felvilágosító munkáját támogatták.

A Születés hete Óbudán programok záró rendezvényére a Csillaghegyi Közösségi Házban került sor 2019. május 10-én. A záró rendezvény fővédnöke Szekeres Adrien énekesnő, óbudai édesanya volt, aki a program megnyitóján elmondta, hogy bár a lányai már kamaszok, de nagyon szívesen emlékszik vissza a kisgyermekes évekre. Az oldott hangulatú kerekasztal beszélgetésen Újvári Enikő a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom alelnöke a munkáltatók szerepét emelte ki a gyermekes munkavállalókkal való foglalkozást illetően. Dr König Róbert gyermeksebész, óbudai édesapa az online kommunikációs tér kisgyermekes családok életében betöltött szerepének növekedése kapcsán a megfelelő helyről való tájékozódás fontosságát emelte ki. Erdeiné Csepregi Erzsébet a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom óbudai csoportjának szervezője a támogató közösségek fontosságára hívta fel a figyelmet. A zárórendezvényen előadások, workshopok, szakmai kerekasztal beszélgetések, kis csoportos beszélgetőkörök és hordozókendős divatbemutatóra is sor került.

Az óbudai háromkirályfis csoporthoz tartozó szervezetek: az Egyboglya a Családi Közösségekért Alapítvány, a Mazsola – a Fogyatékkal Élő Gyermekekért Alapítvány, a Mályvavirág Alapítvány óbudai csoportja, az Óbudai Anyapont, az Óbudai Fejlesztőház, az Óbudai Hordozós Klub, az Óbudai Mosható Pelusos Klub, a Szamóca Gyermekcentrum Alapítvány.

Keresés
Linkajánló