Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Füstölgéseink – Válogatás Vörösváry László és az első Magyar Látványtár Alapítvány Gyűjteményéből

június 14 @ 17:00 - 18:00

2019. június 14. – november 10.

Az Első Magyar Látványtár részben tulajdonolja, részben kezeli – Vörösváry László hagyatékaként – az ország talán legnagyobb magánkézben lévő, ilyen tárgyú gyűjteményét. A valahai kulturált dohányzás szerteágazó, klasszikus tárgykultúráját felölelő több ezer darabos gyűjtemény szinte minden szeletéből ízelítőt ad a kiállítás, a biedermeier kortól napjainkig született tárgyak sokaságából válogatva.

Pipák és szipkák (fából, tajtékból, porcelánból, borostyánból, ezüstből, agyagból), kínálók, szivarvágók, pipaszurkálók, pipatóriumok, cigarettatárcák, dohányzacskók, dohánytartók, plakátok, reklámtáblák, öngyújtók, hamutartók, dohányvágók; s nem utolsó sorban a dohányzás aktusának képzőművészeti ábrázolásai rajzokon, metszeteken, festményen és fotón – kollázsok, objektek, mai antireklámok és kortárs alkotók reflexiói a témára.

Témaválasztásunkat a Látványtár Alapítvány művelődéstörténeti szempontból elsőrangú, forrásértékű gyűjteményének gazdagsága mellett indokolja az is, hogy a dohányzás szokása ma – s mint azt történetéből látni fogjuk, száz éve is – élénk vitára ösztönzi a lakosságot. Célunk az volt, hogy a széles nyilvánosság elé tárjuk e szokás tárgyi kellékeinek rendkívüli sokféleségét, s ezen keresztül bemutassuk a látogatóknak a dohányzáshoz kapcsolódó társadalmi jelenségek történeti alakulását.

Kurátor: Kiss Emília

Részletek

Dátum:
június 14
Időpont:
17:00 - 18:00

Helyszín

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Korona tér 1.
Budapest, 1036 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
06 1 375-62-49
Honlap:
http://mkvm.hu
Keresés
Linkajánló