Óriási előnnyel vezet a Fidesz a Nézőpontnál

Az ellenzéki pártok szimpatizánsi köre ezúttal is alacsonyabb, a második helyért folytatott versenyben a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom fej fej mellett halad – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az intézet által július 2. és július 28. között 5000 fő személyes megkérdezésével készített felmérés szerint a teljes felnőtt népesség körében is stabil a Fidesz–KDNP előnye, a kormányzó szövetség 41 százalékpontos támogatottsággal bír. Az ellenzéki pártok népszerűsége itt kiegyenlítettebb: a Demokratikus Koalíció és a Jobbik 7-7, a Momentum hat, az MSZP–Párbeszéd-szövetség pedig öt százalékon áll, vagyis továbbra is egy számjegyű minden ellenzéki erő támogatottsága a választókorú magyarok körében. A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz–KDNP előnye 40 százalékpontos, egy most vasárnap esedékes választáson 52 százalékot szereznének a kormánypártok belföldi listán, ami szinte teljesen megegyezik a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményükkel.

A legaktívabb táborral az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom bír: ők egyaránt 11-11 százalékpontos eredményt érnének el listán.

A kutatás szerint Gyurcsány Ferenc pártja nem tudta leszakítani magáról a Momentumot az EP-választás óta eltelt két hónapban. A belpolitikai botrányoktól júliusban sem mentes MSZP–Párbeszéd a biztos szavazók esetében továbbra is hét százalékon áll, vagyis folytatódik a Tóth Bertalan vezette szocialisták vesszőfutása. A Jobbik támogatottsága továbbra is egy számjegyű: egy most vasárnap esedékes voksoláson listán kilenc százalékpontos eredményt érnének el, ami jól mutatja, hogy szavazótáboruk továbbra sem aktív.

Keresés
Linkajánló