Orbán Viktor jól jöhet ki a kötelező kvótarendszer válságából

Utoljára ülnek össze idén az Európai Unió állam- és kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójukon, de a várható viták miatt akár még a szokásosnál emlékezetesebb is lehet az ülés. Az uniós vezetők – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök – a brexitről, a gazdasági és monetáris unióról, valamint a migrációs kérdésekről fognak tárgyalni. Magyar szempontból főleg az utóbbinak lehet jelentősége, hiszen még az sem kizárt, hogy hivatalosan is kimondják:

Hatástalan a menedékkérők áthelyezéséről szóló kötelező kvótarendszer.

Az biztos, hogy egy Donald Tusk által jegyzett levél, mely a hét elején szivárgott ki a többi közt a Politico és a The Guardian hasábjain, „hatástalannak és rendkívül megosztónak” nevezte a kötelező kvótákat. Az Európai Tanács elnökétől egyáltalán nem szokatlan ez a hangnem, ő már korábban is kritizálta a rendszert, amely egyáltalán nem a vártnak megfelelően halad. Ráadásul most már – ha nem is nyíltan – de egyre többen egyetértenek Tuskkal abban: nem szabad megkockáztatni, hogy ezen múljon az Európai Unió egysége.

Kicsúsznak az időből

A kötelező kvótarendszer már akkor hatalmas vitákat generált, amikor az unió belügyminiszterei 2015-ben elfogadták, hiszen annak ellenére döntöttek mellette, hogy Románia, Csehország, Szlovákia és Magyarország nem szavazták meg a határozatot. A 160 ezer menedékkérőből eddig alig néhány tízezret helyeztek át más országokba, a magyarok és a szlovákok pedig bíróságon kérdőjelezték meg a döntést. Az Európai Unió bíróságán indított pert elbuktuk ugyan, sőt az Európai Bizottság minket perelt be kötelezettségszegés miatt, a jelenlegi fejleményeket ismerve még az sem lenne meglepő, ha a kötelező kvótarendszer lekerülne a tárgyalóasztalról, mielőtt még egyáltalán szóba kerülne bármilyen pénzbüntetés.

Az idő eközben sürget, hiszen a 2018. júniusi csúcstalálkozóig konszenzusra kell jutni a migrációs politikában, és ehhez át kell tekinteni, eddig mi működött, és mi nem. Arra már az észt EU-elnökség is utalt, hogy talán mégis jobb lenne az önkéntes kvótákat választani, ha néhány tagállam ennyire nem hajlandó az együttműködésre. Szó esett arról is, hogy az eddigi ad hoc megközelítés helyett inkább állandó finanszírozást kell biztosítani a menekültkérdésre a következő költségvetési keretből, így nem kellene minden alkalommal a tagállamoktól kérni pénzt válsághelyzet esetén.

Mosolyvacsora

Nem váratlan fejlemény az sem, hogy a hagyományos csütörtöki vacsora előtt Jean-Claude Juncker meghívására találkoznak a V4-ek állam-és kormányfői. Tőlük azt akarja megtudni az Európai Bizottság elnöke, mennyi pénzzel lennének hajlandóak támogatni az EU Afrika-alapját. Ennek előirányzott összege 3,3 milliárd euró, de eddig csak a tizedét fizették be a tagországok. Az ötlet egyébként valószínűleg Orbán Viktor számára is elfogadható, hiszen már ő is többször beszélt arról, hogy a migrációt a kiindulópontjain kellene megállítani. A V4-ek vezetői egy megállapodást is aláírnak Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel a hozzájárulásról.

Nem á la carte menü

A kérdés most az, hogy Tusk tud-e támogatókat szerezni saját álláspontjához a visegrádi országokon kívül. A kiszivárgott dokumentum elég nagy hullámokat kavart, Dimitrisz Avramopuosz menekültügyi biztos például elfogadhatatlannak és Európa-ellenesnek nevezte a szöveget, ami szerinte figyelmen kívül hagyja az utóbbi évek közös munkáját.

„Az Európai Tanács elnökének az a szerepe, hogy óvja Európa egységét és alapelveit, márpedig ez a dokumentum aláássa az európai projekt egyik legfőbb pillérét, a szolidaritás elvét” – jelentette ki a görög biztos, aláhúzva, hogy a szolidaritás nem egy „á la carte menü”.

Vita ide vagy oda, az biztos, hogy a tagállamoknak valamilyen egyetértésre kell jutniuk a témában, már csak azért is, mert az Európai Unió a jelenlegi helyzetében nem engedheti a széthúzást és azt, hogy bármilyen ügy miatt egymással szembeforduljanak a tagországok.

Ahogy egy neve elhallgatását kérő bizottsági munkatárs nyilatkozta a Politicónak: „Le kell ülniük, egymás szemébe kell nézniük és meg kell beszélniük, mihez kezdjenek ezzel az egésszel, mert a téma nem fog magától eltűnni.”

Keresés
Linkajánló