Orbán Viktor: Erőforrás a hazai roma közösség

A kormányfő hangsúlyozta, nem magatehetetlen kisebbségről van szó, hanem olyan közösségről, amely a lehetőséggel élni tud. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte a közös munkában az egyházak és az önkormányzatok segítségét is.

– Aki tud, az dolgozhat, ha akar, a munka pedig helyreállítja az ember önbecsülését – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a szombati eseményen.

Szerinte a közmunka-programban megfordultak számára a munka életgyakorlat lett, és ma már másképp néznek rájuk, mint arra, aki segélyért áll sorba romaként és nem romaként. A kormány szerint lehetőséget kell adni azoknak, akik keresik a munkát, mert akkor lesz igazságos a világ, ha mindenki előtt kinyílik egy lehetőség, tette hozzá a miniszterelnök. Rámutatott: két útja van a felemelkedésnek, a munka és a tanulás, s ha a kettő ötvöződik, az külön szerencsének tekinthető.

Orbán Viktor a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartott rendezvényen felidézte, hogy a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot 2011-ben a kormány, a római katolikus egyház, a magyarországi református egyház, a magyarországi evangélikus egyház és a magyar görögkatolikus egyház hozta létre, állami támogatással, Európában egyedülálló módon. Céljuk az, hogy a budapesti, debreceni, miskolci, nyíregyházi kollégiumokban a roma ­diákok tanulmányi előmenetelét, diplomaszerzését segítsék, valamint a közösségi felelősségvállalás iránt elkötelezett, keresztény szellemiségű roma értelmiség megerősítését ösztönözzék.

– Míg 2011-ben 57 hallgató került a szakkollégiumokhoz, idén már 325 fő előmenetelét segítik. A támogatott roma fiatalok közül 360 szerzett diplomát, s 90 százalékuk dolgozik. A kormány 2018-ban plusz 140 millió forinttal támogatja, 2019-től pedig ötszázötvenmillió forinttal segíti a keresztény roma szakkollégiumok munkáját – jelentette ki a kormányfő, majd azt mondta a hallgatóságnak: – Önök a roma kultúra értékeinek közvetítői Magyarországon és Európában, s mindnyájan példaképek a roma közösség számára.

– Üres hasnak nem elég a szép szó. Ezért hároméves kortól kötelezővé tettük az óvodát, ezzel sok kezdő hátrányt lehet mérsékelni minden magyar gyermek számára. Magyarország az egyetlen Európában, de talán a világon is, ahol hároméves kortól kötelező az óvoda, ahol egyébként az iskolához hasonlóan minden rászoruló ingyen étkezhet. A számokkal jelezve: jelenleg 454 ezer gyermek étkezik, s 97 milliárd forintot fordít erre a célra a kormány, egymillió diák tankönyve térítésmentes is – fogalmazta meg a miniszterelnök.

– Nyolc éve elindítottuk mindenki számára a talpra állás és felemelkedés útját. A sikerhez vezető út mindig az első lépések megtételével kezdődik, azt követi a folyamatos odafigyelés és segítés. Amíg bizalmat kapunk a választó­polgároktól, ezen az úton megyünk tovább – jelentette ki Orbán Viktor.

– Én magam, s ahogy végiggondoltam, a köztársasági elnök, a házelnök, a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter is mind szakkollégisták voltak, így ennél biztatóbbat nem tudok mondani – mondta a friss diplomás, illetve szakkollégista roma fiataloknak a kormányfő.

Keresés
Linkajánló