Orbán Viktor: Büszke nép vagyunk, nem kell meghajolnunk senki előtt

A szlovák–magyar együttműködés fontosságát hangsúlyozta Orbán Viktor azon a tájékoztatón, amelyet Peter Pellegrini szlovák kormányfővel tartott kedden az Országházban. A magyar miniszterelnök szerint a szlovák–magyar együttműködés és a visegrádi négyek (V4) partnersége a közös európai sikerhez járul hozzá. Mint mondta, a V4 többé nem a szegény országok szövetsége, hanem olyanoké, amelyeket nagy gazdasági dinamika, óriási fejlődési lehetőség, fegyelmezett pénzügyek, az európai szabályokat betartó kormányok és nagy tervek jellemeznek.

Szavai szerint a nagy alkotás korszakában van Közép-Európa, egy igazi közép-európai reneszánsz előtt állunk. A kormányfő egyúttal köszönetet mondott szlovák kollégájának a határvédelemben nyújtott segítségért, azért, hogy Pozsony „a nemzetközi vihar kellős közepén” is kiállt Magyarország mellett.

– Ezt hosszú ideig nem fogjuk elfelejteni – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere, a Magyarországon működő mintegy ezer szlovák cég körülbelül ötezer magyar embernek ad munkát, Szlovákiában pedig tízezer magyar cég működik. A közös V4-es célok közül a Budapest–Varsó közötti gyorsvasút megépítését emelte ki, ami Pozsonyt is érinti. Orbán Viktor örömét fejezte ki a magyar közösséget érintő szlovák kormányzati intézkedések miatt. Hozzátette: csak azokkal az országokkal tudunk bizalmi kapcsolatot kiépíteni, amelyek az ott élő magyar közösségeket támogatják.

A következő európai uniós költségvetéssel kapcsolatban kifejtette: úgy készülnek, hogy ez lesz az utolsó olyan hétéves büdzsé, amelyben a magyarok nem nettó befizetők, „ezután átlépünk egy másik klubba”. Szerinte kimondható, hogy Magyarországnak Európától nem pénzre, hanem piacra van szüksége, mert „ha van piacunk, akkor mi azon megélünk”. Így az egységes belső piac fenntartását nevezte a legfontosabb kérdésnek a mostani vitában, és csak másodlagosnak, hogy egy-egy tagállam milyen jogcímen milyen támogatásokat érhet el.

A kormányfő előnyösnek tartja, hogy a költségvetési fegyelmet és a versenyképességet tekintve mintaországnak számító Szlovákia V4-elnökségével egy időbe esnek az uniós költségvetési küzdelmek. Egyfajta politikai bátorság és politikai fantázia korszaka vette kezdetét, amiben Orbán Viktor arra kérte a szlovák kormányfőt, hogy „merjünk nagyot álmodni”.
– A szlovák kormány folytatni akarja a jó kapcsolatok építését Magyarországgal, mert ez jó az embereknek, a gazdaságnak és a régiónak is – mondta Peter Pellegrini az Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatón. Közlése szerint a visegrádi országoknak sikerült megtartaniuk az egységet, kiálltak a nemzeti értékeik mellett, és nem engedték, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk. Szlovákia a V4 elnökeként továbbra is ezt az egységet tekinti majd az együttműködés alapjának – jelentette ki.

Kifejtette: az elmúlt egy évben a visegrádi csoport elnökeként Magyarország fontos szerepet töltött be. Sok próbatételt éltek meg a visegrádi csoportban, és amikor kemény döntések előtt álltak, hatékonyan segítettek egymásnak – értékelte. Mint mondta, a migrációval kapcsolatos közös álláspontjukról is bebizonyosodott, hogy nekik van igazuk, kiderült, hogy amit rájuk akartak kényszeríteni Nyugat-Európából, az nem működik.

Keresés
Linkajánló