Óbudán 3 helyett 5 alpolgármester, ellenzék ellenőrzési jogainak megszüntetése a felügyelőbizottságokban

Ma tartotta alakuló ülését Óbuda-Békásmegyer új összetételű Önkormányzata, a megválasztott képviselőjelöltek, külsős bizottsági tagok és új alpolgármesterek letették esküjüket.

A megválasztott 22 fős képviselőtestületben a polgári oldal 6 fős frakciót alakított, melynek Bús Balázs javaslatára, Puskás Péter korábbi alpolgármester lett a vezetője. A baloldali, többpárti, 16 fős frakciót a momentumos Szkaliczki Tünde vezeti.

Az új baloldali polgármester első intézkedései közé tartozott, hogy az előzőleg 3 alpolgármesterrel is kiválóan működő vezetést – minden baloldali párt akaratát kielégítő módón – 5 alpolgármesterre bővítette. Kiss László polgármester e mellett javaslatot tett, a képviselők több, mint 10 % – ot meghaladó fizetésemelésére is, azonban ezt az indítványt a polgári képviselők nem támogatták, illetve javasolták, hogy az új vezetés a bérrendezést kezdje a bölcsődei, óvodai és szociális szférában dolgozókon, utána foglalkozzanak a saját jövedelmükkel. Az előterjesztést a javaslat hatására visszavonták.

Módosításra került az SZMSZ is, melyben a nyilvánosság és demokratikus jogokat szigorították a napirend előtti felszólalások korlátozásával, megpróbálva a polgári oldal munkáját nehezíteni. Tényszerűen, a napirend előtti felszólalásnál, ha nem közérdekű és nem halaszthatatlan a felszólalást érintő ügy, akkor az ülés vezetője (jelenlegi polgármester) megtagadhatja, hogy egy javaslat elhangozzon (33/A§), továbbá ugyanazon személy, a tárgyalt napirenddel kapcsolatban harmadjára nem szólhat hozzá (37.§ (2)) Ilyen korlátozás Bús Balázs polgármestersége idejében nem volt. Kiss további SZMSZ módosítást is szeretett volna, miszerint, az eddigi gyakorlattal szemben, a minősített többség helyett, egyszerű többséggel is el lehessen adni az önkormányzati tulajdonú nagy értékű ingatlanokat, de a Horváth Csaba- féle zuglói botrány miatt a polgármester visszakozott.

Megalkották a bizottságokat, ahol a magát mindenki polgármesterének nevező Kiss javaslatára, az új baloldali vezetés a polgári oldal teljes kiszorítására és ellehetetlenítésére tett javaslatot, így egy huszárvágással szüntették meg a cégek ellenőrzésére jogosult felügyelőbizottságaiban a polgári oldal ellenőrzési lehetőségét, ezzel rúgva fel az Óbudán régóta működő konszenzuális politikát. Nincs két MSZP, csak a Gyurcsányi, elnyomó, kirekesztő gyűlöletpolitika, mely október 13-án Óbudára is beköszöntött Kiss doktor és csapata képében.

A polgári oldal vezette frakció kiemelte, hogy a jövőben konstruktív ellenzéki magatartást fog tanúsítani, minden olyan projektet, elképzelést, ami a III. kerületi lakosság érdekeit szolgálja támogatják, ahogy ezt tették eddig is, és folyamatosan figyelemmel kísérik a választási ígéretek betartását.

Keresés
Linkajánló