Nagy összegű rendkívüli segítséget kapnak az önkormányzatok

Csaknem 765 millió forint rendkívüli támogatást kapott összesen 141 települési önkormányzat – erről döntött a napokban Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter.

A Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya lapunk kérdésére arról tájékoztatott: a települési önkormányzatok rendkívüli támogatást kivételes esetben, pályázat útján igényelhetnek működőképességük megőrzése vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében. Hozzátették, hogy az önkormányzatok jellemzően közüzemi, közös feladatellátással kapcsolatos tartozásokat jeleznek a tárcának.

Emlékeztettek arra, hogy minden települési önkormányzat szeptember 30-ig két alkalommal tud pályázatot benyújtani. A támogatásról a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter a beérkező támogatási igények elbírálását követően folyamatosan, de legkésőbb tárgyév december 10-ig együttesen dönt.

– A keretösszegről a központi költségvetésről szóló törvény rendelkezik, idén 11 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra – közölte a szaktárca.

Ami a mostani támogatási összeget illeti, a legnagyobb segítséget Vácnak ítélték oda: a Pest megyei város 180 millió forintot kapott. A településnek tavaly júniusban is a legnagyobb segítséget adták, egy évvel ezelőtt az összeg meghaladta a 101 millió forintot. Idén a második legnagyobb, 30 millió forintos támogatást Heves városa kapta, de a Hajdú-Bihar megyei Nádudvar önkormányzatának is csaknem 29 millió forintot juttattak.

Keresés
Linkajánló