Mintegy 280 tanoda működik az országban

Langerné Victor Katalin az első alkalommal megrendezett tanodaolimpia megnyitóján azt mondta, a szabolcsi településen megvalósultak és összeértek a társadalmi felzárkózást segítő különböző kormányzati programok, például a Biztos Kezdet Gyerekházak, az Arany János kollégiumi program, valamint a tanoda- és a komplex telepprogramok.

A helyettes államtitkár az eseményt követően újságíróknak elmondta, a tanodák lényege, hogy a gyerekeket a lecke megírása mellett a tanulásban is segítsék, a diákok elsajátítsák például azt, hogyan lehet egyedül, illetve jól tanulni. Ezen túl sok időt szánnak a tanodákban a közösségépítésre, rendezvények vagy szabadidős programok szervezésére is – tette hozzá.

Langerné Victor Katalin megjegyezte, Magyarországon – Európában egyedülálló módon – életkorokon átívelő programokat dolgozott ki a kormány a társadalmi felzárkózás segítségére. A Biztos Kezdet Gyerekházak a három éven aluli, hátrányos helyzetű gyermekekkel és szüleikkel foglalkoznak, az óvodai ellátást minden gyermek számára ingyenessé tették, az általános iskolában az Útravaló ösztöndíjprogram nyújt anyagi segítséget az érintett családok számára a hátrányok leküzdésében.

A középiskolában az Arany János kollégiumi program és a két éve elindított – elsősorban általános iskolásokat segítő – Kollégium Plusz program ad támogatást a gyerekeknek és családjuknak, az egyetemi években pedig az evangélikus roma szakkollégium mentorhálózata segítségével segítenek diplomához juttatni a diákokat – sorolta a helyettes államtitkár.

Hozzátette, a tanodákba körülbelül hatezer gyermek jár, a gyerekházakban mintegy kétezer gyerek fordul meg, az Útravaló programban évente 12 ezer gyerek vesz részt, a roma szakkollégium segítségével több mint háromszázan tanulnak.

Az idén első alkalommal megrendezett tanodaolimpián tizenöt tanoda több mint háromszáz tanulója vesz részt, a gyerekek a többi között futásban, kispályás fociban, íjászatban, középkori lovagi feladatokban és kötélhúzásban mérik össze az erejüket.

Keresés
Linkajánló