Medián: Fölényes Fidesz-győzelem

A Medián március második felében készült felmérése szerint a kormánypárt nemhogy gyengült volna, de még erősödött is.

A Medián a legfrissebb, a HVG-nek készített mérésében masszív kétharmadot mért a Fidesz-KDNP-nek, bár felhívják a figyelmet a rejtőzködő szavazók magas arányára, amely még befolyásolhatja az eredményt.

A felmérés szerint két héttel a voksolás előtt a Fidesz-KDNP a szavazókorú népesség 41 százalékát, a választani tudó szavazók 53 százalékát tudhatja maga mögött.

Jelentősen nőtt a szavazási hajlandóság is: a válaszadók 66 százaléka mondta, hogy április 8-án biztosan elmegy szavazni. A mérés szerint a mozgósítás különösen a falvakban volt hatásos: a községekben élők körében március eleje óta 54-ről 68 százalékra nőtt a „biztos” szavazók aránya, és a megnövekedett részvételi kedv a jelenlegi kormány esélyeit javította, a falusiak körében 39-ről 48 százalékra nőtt a Fidesz-szavazók aránya.

A Medián mérése szerint a Jobbik parlamentbe jutása biztosra vehető, ám a támogatottsága január óta némileg csökkenő tendenciát mutat. Az MSZP–Párbeszéd szövetség bejutása is viszonylag biztosnak tűnik, az LMP a „rejtőzködők” köréből is számíthat szavazatokra. A Medián a DK bejutását is valószínűsíti, bár Gyurcsány Ferenc pártja a kampányban nem tudta erősíteni a pozícióját.

Keresés
Linkajánló