Marad a válsághelyzet

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a migrációs helyzet nem oldódott meg, a migráció veszélye továbbra is fennáll, s a migrációt támogató szervezetek továbbra is figyelik a magyar határok helyzetét. Ezért döntött úgy a kormány, hogy Magyarország biztonsága és határvédelme érdekében 2019. március 6-ig meghosszabbítják a válsághelyzetet.

“A biztonság nem játék” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: egy percig sem szabad védtelenül hagyni Magyarországot, a magyar embereket. Ezért szükség van arra a jól működő rendszerre, amely a magyar emberek számára semmilyen hátrányt, csak előnyt jelent.

Balogh János országos rendőrfőkapitány ismét megerősítette, az Európába irányuló illegális migráció nem szűnt meg, annak Magyarországot érinteni kívánó útvonala sem szűnt meg. A Magyarországon keresztüljutó illegális migránsok száma minimális, de ennek alapvető feltétele többek között a magyar-szerb, a magyar-horvát, a magyar-román határok erős ellenőrzése.

A főkapitány elmondta: csak kedd reggel a román határon 53 illegális migránst tartóztattak fel. Ezen felül a hétvégén szintén a román határon 34, a horvát szakaszon 17 ember átjutását sikerült megakadályozniuk.

Ez is bizonyítja, hogy nem egy határszakaszra korlátozódik, hanem a teljes schengeni külső határszakaszt érinti az illegális bevándorlás – tette hozzá.

Az országos rendőrfőkapitány elmondta: rendszeresen gyűjtik az adatokat, s a bizottságnak egy heti bontású diagramot is bemutatott, mely szerint a 25. héttől kezdve újabb emelkedő tendencia figyelhető meg a Magyarországot érintő illegális bevándorlásban.

Balogh János azt mondta: szakmai meggyőződése szerint szükséges azon intézkedések meghosszabbítása, amelyek a jelenlegi biztonsági szintet garantálják Magyarországon.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója elmondta: kedd reggelig 534 menedékkérőt regisztrált a hatóság. Az emberek 26 különböző országból érkeztek, döntő többségben afgánnak, irakinak vallották magukat, kisebb számban voltak szírek, pakisztániak.

Azt is kiemelte: a kérelmezők meghatározó aránya hosszabb időt töltött olyan országban, amely biztonságosnak számít. Nagyszámban voltak olyanok, akik Görögországban, vagy Szerbiában is kérelmezték a menedékjogot, de nem várták meg az eljárás végét.

Keresés
Linkajánló