Kövér: Fontos a nemzetközi együttműködés a globális problémák elleni fellépésben

A házelnök az Országház delegációs termében tartott rendezvényen hangsúlyozta, napjainkban számos hosszú ideje fennálló és új kihívással szembesülünk, amellyel a nemzetközi közösség csak közös, összehangolt fellépéssel képes megbirkózni.

Hozzátette: ezeket a témákat az IPU folyamatosan napirendjén tartja, hogy ezzel is hozzájáruljon olyan globális problémák parlamenti eszközökkel történő kezeléséhez, mint a szegénység felszámolása, a nukleáris leszerelés, a migrációs válság, a klímaváltozás vagy a szélsőségesség és a terrorizmus elleni küzdelem.

Kövér László ugyanakkor elmondta azt is, a hazaszeretet és a nemzetközi együttműködés két egymást szorosan kiegészítő dolog.

Egy pillanatra sem feledkezhetünk meg a nemzettudat, a nemzeti sajátosságok megőrzéséről, az anyanyelvhez és a szülőföldhöz való jog garantálásáról. Jelen korunk globalizálódó világában a nemzeti sajátosságok tiszteletben tartása és megőrzésének elősegítése alapvető elvárás minden nemzetközi együttműködés felé – fogalmazott.

Felidézte, hogy az IPU, a törvényhozások közötti együttműködés szerveként jött létre 1889-ben, a világ valamennyi parlamenti és kormányközi szervezetét megelőzően. Magyarország a kezdetektől jelentős szerepet vállalt a szervezetben: kilenc alapító országának egyike – mondta.

Gabriela Cuevas Barron, az Interparlamentáris Unió (IPU) elnöke beszédet mond a szervezet fennállásának és az Országgyűlés IPU-tagságának 130. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Parlament Delegációs termében
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Gabriela Cuevas Barron, az IPU mexikói elnöke elmondta, a 46 ezer parlamenti képviselő tagot számláló szervezet alapítása óta eltelt 130 évben nagyot változott a világ; 130 éve a demokrácia fontos volt, de nem volt általánosan elfogadott érték, az emberi jogokat pedig nagyon kevés területen tartották tiszteletben.
Hozzátette: az új generáció már készpénznek veszi a demokráciát, különösen itt Magyarországon. Soha, de soha nem szabadna a demokráciát készpénznek venni, mindennap küzdeni kell érte – hangoztatta.

Keresés
Linkajánló