Korszerű, digitális röntgenkészülék a Tüdőgondozóban

A Szent Margit Rendelőintézet Laktanya utcai Tüdőgondozó és Tüdőszűrő állomásának korábbi, analóg képalkotó berendezését 1980-as években helyezték üzembe, azóta folyamatosan használatban volt. A készülék üzemben tartása már nem volt gazdaságos és környezetbarát, valamint az analóg felvételek tárolása, rendszerezése is nehézségeket okozott. Az új, korszerű röntgenkészülék beszerzését Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata teljes mértékben saját, költségvetési forrásból biztosította.

Az önkormányzat Örlős Endre Egészségügyi Programja keretében most üzembe helyezett berendezés a korábbihoz hasonlóan kabinos kialakítású, ugyanakkor új, digitális detektorral van felszerelve, így a korábbi analóg röntgenfelvételekhez képest, modernebb, és jobb minőségű végeredményt kaphatnak az orvosok. A jövőben a felvételek tárolása is digitálissá válik, a betegfelvételi rendszerrel összhangban fog működni, így az adminisztratív munka is csökkenthető, illetve a felvételek tárolásának fizikai helyigénye gyakorlatilag megszűnik.

Bús Balázs polgármester az átadáson köszönetét fejezte ki a Tüdőgondozó munkatársainak, amiért az eddig tartó áldatlan körülmények ellenére is kiváló szakmai munkát végeztek.

A polgármester hangsúlyozta: “Mivel a korábbi röntgengép kiszolgálóeszközei is elavultak, így egy minimális építészeti átalakítást el kellett végezni az épületben, ez – az informatikai, gépészeti fejlesztésekkel együtt 3,5 millió forintba került. A röntgengépre 26,8 millió forintot költöttünk. Mindezt önerőből kellett megvalósítanunk, a kiadások teljes összegét, mintegy 30 millió forintot, önkormányzatunk saját költségvetése fedezte.

Kerületünkben 2015-ben 13.893, 2016-ban 13.249, 2017-ben 13.678 ernyőkép készült. A szűrésen részt vettek 3,6%-ánál mutattak ki valamilyen radiológiai eltérést. Ezen kiemeltek közel 6%-nál igazolódott rosszindulatú daganatos betegség. Az így felfedezett betegek több, mint 50%-át kellett megoperálni, mivel ez ma a tüdőrák egyetlen biztos gyógyítási lehetősége. A panasszal orvoshoz fordult, és így felfedezett betegek között ez az arány csupán 22%. Jól látható tehát, milyen fontos a jó minőségű, nagy felbontási képességű, digitális szűrés. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszünk minél nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre. A rendszeres szűrés népszerűsítésére rendezzük meg minden évben az Egészségkörút Óbudán sorozatunkat. Önkormányzat Örlős Endre Egészségügyi Programjának egyik leglényegesebb eleme és jövőt alakító célja a prevenció, mely tartalmilag is kapcsolódik az Egészséges Budapest programhoz.” – tette hozzá Bús Balázs.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a térség országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte a kormány és az önkormányzat azon közös munkáját, amelyet az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése és ezen belül a rendelőintézetek működési feltételeinek javítása érdekében tesz. Mint mondta: a Szent Margit Kórház – kormány által támogatott – beruházásai mellett fontos megemlíteni például a Csobánka téri rendelőintézet önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztését is.

Dr. Puskás Emese szakmaiterület-vezető főorvos kiemelte, hogy az új készülék kapacitása jelentős előrelépés a korábbi analóg berendezéshez képest. A digitális röntgenkészülékkel akár napi 400 szűrővizsgálat is végezhető. A szakember hangsúlyozta, hogy az új röntgen jelentősen kisebb sugárterhelést jelent a páciensek számára, ugyanakkor lényegesen jobb minőségű képet ad a szakembereknek a megfelelő diagnózis felállításához.

Keresés
Linkajánló