Kétharmados többséggel győzhet a Fidesz az EP-választásokon

Tovább növelheti képviselői számát a Fidesz-KDNP a strasbourgi Európai Parlamentben (EP). A jelenlegi 12 helyett 14-15 képviselője is lehet a magyar kormánypártoknak, olvasható a Politico mandátumbecslésében.

A leginkább mérvadó brüsszeli liberális lap, a Politico közölt mandátumbecsléseket az Európai Parlament várható összetételéről. A legfrissebb, november 12-i becslés értelmében Magyarországon tarolna a Fidesz-KDNP, hiszen a kormányzó pártszövetség 54,2 százalékot, a Jobbik 15,8 százalékot, az MSZP 9,65 százalékot, míg a Gyurcsány-féle DK 7,57 százalékot kapna, amennyiben a választási részvétel megegyezne a 2014-essel, azzal pontosan 28,97 százalék lenne. A felmérésre 2018. október 10-29. között került sor, 2000 fő megkérdezésével.

Az LMP, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a Mi Hazánk Mozgalom nem jutna be az EP-be, a Liberálisokat pedig már nem is mérik.

Mandátumban ez a következőképpen nézne ki:

Fidesz-KDNP: 14 EP-képviselő
Jobbik: 4 EP-képviselő
MSZP: 2 EP-képviselő
DK: 1 EP-képviselő

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz ismét kétharmadot szerezne, hiszen a Magyarország számára fenntartott 21 helyből 14-et szerezne meg.

A Politico november 8-i becslése még ennél is nagyobb Fidesz-fölényt mért: az akkori mérések szerint a magyar kormányzó pártszövetség 15 képviselőt küldhetne az EP-be (56,93 százalékos támogatottságával), a Jobbik hármat (13,61 százalékos támogatottságával), az MSZP kettőt (9,91 százalékos támogatottsággal), a DK pedig egyet (6,95 százalékos támogatottsággal).

A Politico nem méri Karácsony Gergely Párbeszédét, amely közösen indul az MSZP-vel.

Jelenleg a következőképpen oszlik meg az Európai Parlamentben a magyarországi mandátumok száma:

Fidesz-KDNP: 12 képviselő
Jobbik: 3 képviselő
MSZP: 2 képviselő
DK: 2 képviselő
Együtt-PM: 1 képviselő
LMP: 1 képviselő

A kormánypártok tehát 2-3 fővel növelhetik a mandátumaik számát.

A Politico által készített becslés alapján az EP-választásokat követően Fidesz-KDNP lenne az Európai Unió második legerősebb pártja, ennél jobb eredményt csak a máltai Munkáspárt érne el (62,06 százalék-4 mandátum).

Az Európai Néppárton (EPP) belül egyértelműen a Fidesz érné el a legjobb eredményt,

ezzel a centrista-konzervatív pártszövetség legerősebb politikai tömörülése maradhatna. (2014-ben is a magyar kormánypártok teljesítettek legjobban az EPP-pártcsaládban, ez akkor 51,48 százalékot jelentett.)

A magyarországi közvélemény-kutatók is elsöprő Fidesz-győzelemmel számolnak, a Nézőpont Intézet szerint 13 mandátumot szereznének a magyar kormánypártok.

Keresés
Linkajánló