Kásler: A tudásra és a kultúrára támaszkodó nemzetek tudnak fennmaradni

Azoknak a nemzeteknek van fennmaradási és előrelépési esélyük, amelyek a tudásra, a tradícióra, az ismeretekre és a kultúrára támaszkodnak: a magyar felsőoktatás jó, ugyanakkor közös érdek még jobbá tenni – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) plenáris ülésén.

Az oktatók felelőssége hihetetlenül nagy, hiszen rájuk van bízva a jövő, a tanárok szemléletén, példamutatásán, nemcsak az oktatáson, hanem a nevelésen is múlik, hogy egy tanuló milyen „örökséggel lép ki az életbe” – jelentette ki Kásler Miklós. A miniszter azt mondta: a negyedik ipari forradalom korszakában élünk, halmozódnak az ismeretek, ezért fel kell készülni „az előttünk álló háborúra”, amely nem feltétlenül „véres” háborúkat jelent.

A magyar felsőoktatás tradíciói, a magyar hagyományok, az elért eredmények azonban olyan alapot jelentenek, amelyre lehet építkezni – emelte ki. Kásler Miklós úgy fogalmazott, a magyarság kultúráját a kereszténység emelte újabb spirituális szintre, ez a szellemiség hozta létre az iskolákat, az egyetemeket, a kórházi rendszert.

Őseink generációi hozták létre egyedi kultúránkat, más nemzetektől megkülönböztető világszemléletünket, és nem szabad hagynunk ezt elveszni; ápolni, építeni kell, ez ugyanis a biztos alap, amelyre támaszkodhatunk – tette hozzá. A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy a kormány és a rektorok közösen előrébb tudják vinni a magyar tradíciókat, örökséget, a munkájukban pedig a mérce mindig az emberhez méltó ismeretanyag, viselkedés és tudás lesz.

Keresés
Linkajánló