Kaleidoszkóp – szabadtéri kiállítás a Kórház utcában

A hagyományosan Óbuda Napján megnyitott kiállításon reprodukciókon keresztül találkozhatnak az érdeklődők városrészünk apró csodáival, többek között Óbuda és a természetes vízpart különös kapcsolatával. A képek csak úgy mint eredetijük a felvételük pillanatában, most is hétköznapi térben kínálnak kulturális feltöltődést.

A 24 műből álló tárlat felidézi és elénk tárja lakóhelyünk apró csodáit, azokat a pillanatokat, melyeket a szerzők mutatni gondoltak az egykori Aquincumról, valamint Óbuda és a természetes vízpart különös kapcsolatáról. A kompozíció azonban még ennél is többre hivatott. Demonstrálja, hogy mi az a vállalható művészi nívó, amely számukra lehetővé tette, hogy e bemutató idejére városrészünk vizuális követei lehessenek a legszélesebb nyilvánosság előtt.

“Művészettel foglalkozó körökben jelentős irodalma van a reprodukciók értékének, illetve azok megítélésének. Esetünkben a köztéri megjelenítés lényegénél fogva kizárja az eredeti alkotások bemutatását, az én olvasatomban azonban ez mit sem von le a fotográfiák értékéből. – szögezte le Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a megnyitón beszédében. Meggyőződésem ugyanis- tette hozzá, hogy a közreadott másolatok üzenete, a felvételeken

 

megjelenő impressziók éppúgy érvényesülnek, mint az Esernyős Galéria zárt terében. Jelentős különbséget a kiállításnak helyet adó közeg jelent. A panelházak tövében, de karnyújtásnyira Ugray György szobrászművész egykori lakóházától, szemben az ókori romokat őrző füves területtel, a képek visszakerültek abba a természetes környezetükbe, ahol a felvétel pillanatában megszülettek: a hétköznapi térbe.”

 

A Kórház utcában 3 fotótárlat – a Római Part, Óbuda.Aquincum, és Aqua.Óbuda vizei – anyagaiból válogatott alkotások, október közepéig nyújtanak esszenciális élményt az arra járóknak.

Keresés
Linkajánló