Jelentős fejlesztés az Országos Onkológiai Intézetnél

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta: az intézet Európa egyik legnevesebb intézménye, a magyar onkológia szervezési, módszertani, epidemiológiai oktatási, kutatási és gyógyítási központja. Az intézetet Közép-Kelet Európában egyedüliként a legmagasabb szintre akkreditálták.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kifejtette, hogy az előző európai uniós támogatási ciklusban elsősorban a vidéki egészségügyi intézmények megújítására tudtak fordítani: több mint 500 milliárd forintot. Most a fővárosra lehet koncentrálni, az Egészséges Budapestért Programban több mint 700 milliárd forintot költenek fejlesztésre állami forrásból a következő nyolc-tíz évben. Ezek közül az egyik kiemelt projekt az Országos Onkológiai Intézet, az onkológia fellegvárának fejlesztése.

Jelentősen csökkenhet a várakozási idő

Az elkövetkezendő években a 10,3 milliárdos fejlesztés eredményeképpen az Onkológiai Intézetben Onkodiagnosztikai Központ jön létre. Az új komplexum a daganatos betegek gyors, akár egynapos diagnosztizálását is lehetővé teszi majd, és komplexitásánál fogva jelentősen csökkenti a betegek várakozási idejét is – mondta Menczer Erzsébet. Hozzátette: az építési beruházás összege várhatóan 6,6 milliárd forintot, az orvosi eszközpark és az informatika fejlesztésének költsége pedig mintegy 3,7 milliárd forintot tesz ki.

Menczer Erzsébet hangsúlyozta: a most induló, a következő évek során megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően megújul a magyar onkológiai ellátás fellegvárának gépparkja és informatikai háttere, az intézet területén egy új tömböt alakítanak ki. Ezzel az intézmény a XXI. századi egészségügyi ellátás elvárásainak mindenben megfelelővé válik, a magyar betegek minden tekintetben nyugat-európai színvonalú ellátáshoz juthatnak az Országos Onkológiai Intézetben.

A fejlesztés során két épületet elbontanak, és egy 2335 négyzetméter alapterületű új épülettömböt alakítanak ki. Az új részlegben a képalkotó diagnosztikában csúcstechnológiát jelentő PET-MR berendezés is helyet kap, amely országos szinten nyújt ellátást a daganatos betegeknek. Emellett ultrahang- és röntgenberendezést, valamint CT-t is beszereznek.

Orvosi műszerek, informatikai fejlesztés, energetikai korszerűsítés

Menczer Erzsébet elmondta azt is, hogy az Egészséges Budapest Program kormányhatározattal már elfogadott forrásaiból 552 millió forintos keret áll rendelkezésre az intézet fejlesztésére . Ebből 200 millió forint használható fel az orvosi műszer ellátottság javítására és informatikai fejlesztésekre. Többek közt ultrahangkészüléket, metszet-szkennert, konzultációs mikroszkópot, indítóasztalt, leletező munkaállomást vásárolhatnak. Beszereznek továbbá négy, úgynevezett Telemedicina adatbázis szervert is, amely ahhoz a rendszerhez szükséges, amelynek segítségével az onkológusok video-konferencián konzultálhatnak a daganatos betegek egyéni terápiás tervének kialakításáról.

Az idei, több mint félmilliárd forintos ráfordítást mintegy 5 milliárd forintos európai uniós pályázati forrás egészíti ki, mely az intézmény energetikai korszerűsítésére fordítható. Az intézet lehetőséget kap továbbá arra, hogy a fennmaradó 352 millió forintból megtervezze a már említett mintegy 10,3 milliárdos költségvetésből megvalósuló fejlesztését.

Keresés
Linkajánló