Gyorsítják a centrumkórház-fejlesztést

Csak idén közel 42 milliárd forintot fordít a kormány az Egészséges Budapest programra, amelyből megújul a négymillió lakost ellátó központi régió járó- és fekvőbeteg-ellátása is. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint az eredetileg 2026-ban záruló projekt akár már 2022–24-ben befejeződhet. A program részeként a főváros szülészeteit is fejlesztik, hogy a lehető legideá­lisabb körülményeket biztosítsák a családoknak.

– A Budapest és Pest megye egészségügyi fejlesztését célzó Egészséges Budapest program (EBP) szervesen illeszkedik a kormányprogramba – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere tegnap a projektet összefoglaló sajtótájékoztatón. Kásler Miklós emlékeztetett: a vidéki egészségügyi ellátórendszert ötszázmilliárd forintból fejlesztették, ám még ott sem értek véget a beruházások: Szombathelyen és Salgótarjánban például folytatódnak a felújítások. A miniszter hangsúlyozta: a közép-magyarországi régióban – amely mintegy négymillió ember egészségügyi ellátásáért felel – négy centrumkórház, 24 társkórház és 32 járóbeteg-szakrendelő felújításáról döntött a kormány, 700 milliárd forint értékben.

– A dél-budai centrumkórház 1979 óta az első zöldmezős kórházépítés lesz a fővárosban, amely mind szakmai céljaiban, mind infrastruktúrájában XXI. századi fejlesztés lesz, a legkorszerűbb műszerezettséggel – fogalmazott Kásler Miklós. A tárcavezető a dél-pesti centrumkórházról szólva közölte: egy magkórházat terveztek, ami azt jelenti, hogy az egyes részlegek egymással szoros fizikai kapcsolatban vannak, ezzel megkönnyítve a betegek helyzetét és az orvosok munkáját is.

– Az észak-pesti centrumkórház, azaz a Honvédkórház egyik felét 2006-ban már felújították; a mostani fejlesztés lényege, hogy a rossz állapotú, volt MÁV-kórház épületében működő osztályok is új tömbben egyesülhessenek – idézte fel a miniszter, aki emlékeztetett: a program nemrég a Szent János Kórház megújításával is kibővült.

Kásler Miklós szerint az EBP teljes körű megvalósításának határideje 2026, azonban a centrumkórházi fejlesztések már 2022–2024 között lezárulhatnak, s a tárca igyekszik felgyorsítani a program megvalósítását.

A sajtótájékoztatón Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a családbarát szülészetekről szólva ismertette, hogy az EBP részeként kilenc szülészetet újítanak meg a fővárosban, összesen kétmilliárd forintból.

A kormány a teljes programra 2017-ben negyvenmilliárd, 2018-ban pedig harmincmilliárd forintot fordított; idén 41,9 milliárd forintot szánt erre a célra.

Keresés
Linkajánló