Erős kormánypártok, gyenge ellenzés

Tovább csökkent szeptemberre az ellenzék támogatottsága, miközben a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében – erre mutatott rá a Századvég Alapítvány legfrissebb, szeptember 3. és 10. között készült pártpreferencia-kutatása.

Eszerint egy most vasárnapi választáson a teljes népesség 36 százaléka adná szavazatát a kormányzó pártokra.

– Az ellenzéki oldalon látható bizonytalanság és átrendeződés újabb jele, hogy az MSZP–Párbeszéd támogatottsága tovább csökkent (jelenleg hét százalék), így ismét a Jobbik áll a második helyen a pártok rangsorában nyolc százalékkal – mutattak rá.

A Századvég Alapítvány felméréséből kiderült az is, hogy tovább gyengült az LMP is, a teljes népesség körében a párt támogatottsága három százalékra esett. Ebben a közegben a Demokratikus Koalícióra négy százalék, egyéb pártokra hét százalék szavazna, a bizonytalanok aránya pedig jelenleg 35 százalék.

A Fidesz–KDNP előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is jelentős, szeptember elején 53 százalékon áll a pártszövetség. A Jobbik támogatottsága
ugyanitt 14 százalék, az MSZP–Párbeszédé 13 százalék.

A Demokratikus Koalícióra a biztos szavazó pártválasztók hét százaléka, az LMP-re öt százaléka voksolna, más pártokat ezen a bázison nyolc százalék választana.

Keresés
Linkajánló