Egyszerűbben adózunk jövőre

Az adórendszer alapjai ugyan nem változnak, de jövőre lesz csökkentés, és az egyszerűsítések is kedvezőbb helyzetbe hozzák a vállalkozásokat.

A családvédelmi és a gazdasági akcióval összhangban jövőre is folytatódik az adó- és adminisztrációcsökkentés az Országgyűlés előtt levő költségvetési törvényjavaslat szerint. Mint azt a Pénzügyminisztérium a távirati irodával közölte, az adórendszer alapjai nem változnak, a családi adórendszer megtartása, a négygyermekes anyák élethosszig tartó személyi jövedelemadó-mentességének bevezetése mellett a gazdaság minden szereplőjének könnyebb lesz 2020-ban.

Jövő év január 1-jétől azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és saját háztartásukban nevelték őket, 15 százalékkal többet vihetnek haza a fizetésükből, ami összességében 22 milliárd forintot hagy a nagycsaládosoknál. Jövőre 13-ról 12 százalékra csökken a kisvállalati adó, a szociális hozzájárulási adó mértéke pedig 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. Utóbbi intézkedés, mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap elmondta, 144 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, a kiva csökkentése pedig negyvenezer vállalkozást hoz kedvezőbb helyzetbe. Előnyösebbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai. A feltöltési kötelezettség megszüntetése – az adminisztrációs terhek csökkentése mellett – 150–170 milliárd forintot hagyhat minden évben öt hónappal tovább a gazdaság szereplőinél, mivel így minden évben májusban rendezhetik a vállalkozások az adótartozásukat. Az egyszerűsített vállalkozói adó megszűnik, a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék pedig összeolvad, és jövőre már egy adófajtaként kell nyilvántartani. A mezőgazdasági őstermelők többsége mentesül a szociális hozzájárulás negyedévenkénti bevallási és adóelőleg-fizetési kötelezettsége alól. A behajthatatlan vevőkövetelésekre jutó áfa szigorú keretek között visszaigényelhetővé válik. Drágul a cigaretta és a vágott fogyasztási dohány jövedéki adója, így 2021-re eléri az előírt uniós minimális adószintet.

Keresés
Linkajánló