Egyre közelebb a családbarát Magyarországhoz

Megjelentek a Magyar Közlönyben a családvédelmi akcióterv részletei, az intézkedések fontos lépések a családbarát Magyarország felé vezető úton – közölte tegnap Novák Katalin családügyi államtitkár. A kormányrendeletek tartalmazzák a július elsejével életbe lépő négy új intézkedés – azaz a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó hitelek kibővítése és az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek csökkentésének – részleteit, valamint néhány adminisztratív könnyítést a csok szabályozásában.

A babaváró támogatással kapcsolatban újdonság, nagy változás, hogy az arra érvényes visszafizetési kedvezmények az örökbe fogadott gyermekek után is járnak, amennyiben az „örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönszerződés megkötését követően, de legkésőbb a kölcsön folyósításától számított öt éven belül válik véglegessé”. A babaváró támogatás maximális felvehető összege tízmillió forint, amelynek igénylésekor normál banki hitelbírálaton kell átesni. A törlesztőrészlet mellett havi néhány ezer forintos állami kezességvállalási díjat is kell majd fizetniük a pároknak. A dokumentum szerint a kormány körülbelül ötszázalékos kamattámogatást nyújt a törlesztéshez, így lesz kamatmentes a hitel. Fontos kitétel, hogy amennyiben a felvételtől számított öt éven belül nem születik meg az első gyermek – természetesen több kivétellel –, megszűnik a kamattámogatás, és az addigiakat egy összegben kell kifizetni.

Lényeges, hogy míg a csok esetében nincs időbeli korlát, addig a babaváró támogatást csak 2022. december 31-éig lehet igényelni. Elsődleges feltétel, hogy a feleség betöltse a 18., de ne érje el a 41. életévét, valamint mindkét házasfél rendelkezzen magyarországi lakcímmel, legalább az egyik házasfél minimum három éve legyen folyamatosan jogosult itthoni társadalombiztosításra, vagy felsőoktatási tanulmányokat folytasson, vagy külföldi tb-jogviszonnyal rendelkezzen. Feltétel, hogy egyik házasfél sem lehet büntetett előéletű, egyiknek sem lehet a NAV által nyilvántartott köztartozása, magyar állampolgároknak kell lenniük vagy rendelkezniük kell tartózkodási joggal. Ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor a másiknak az első házasságában kell élnie (az özvegyülést nem kell figyelembe venni), de fontos az is, hogy egyikük sem lehet fent a negatív KHR-listán.

A használt lakás vásárlására is igényelhető csok mellé felvehető kamattámogatott kölcsön összege két gyermek esetén tízmillió, három gyermek esetén tizenötmillió forint. Tudni kell, hogy már nemcsak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, hanem a bárhol külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe veszik a kedvezmény igénylésekor, ha magyar állampolgárok veszik azt fel. Az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklése a rendelet szerint a következők szerint változik: júliustól már a második gyermek születésekor elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésekor pedig négymilliót.

A közlönyben megjelent a kormányhatározat a már folyamatban lévő bölcsődei férőhelyek bővítéséről is, valamint a 2020. január elsejétől életbe lépő új intézkedésekről, a négygyerekes nők személyi jövedelemadó (szja) mentességéről és a nagyszülői gyedről. A kormányhatározat szerint a jelenlegihez képest húszezerrel emelik a bölcsődei férőhelyek számát, így 2022-re hetvenezer férőhely jöhet létre, gondoskodnak a megfelelő szakemberek biztosításáról a bölcsődékben, továbbá áttekintik ezen intézmények finanszírozási rendszerét is, valamint megemelik a magán- és a családi bölcsődék finanszírozását.

Keresés
Linkajánló