Egyértelmű vélemény a teljes ellenzékről

Az emberek nem kértek a bevándorláspárti ellenzéki jelöltekből, és nem kértek a bevándorláspárti ellenzékből sem a vasárnapi időközi önkormányzati választásokon – értékelte a kormánypártok győzelmével végződő hét végi voksolások eredményeit Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a közmédiának. Hangsúlyozta: az V. kerületi képviselő- és a VIII. kerületi polgármester-választáson is nagy arányú Fidesz-győzelem született: a Belvárosban Balla Valéria Emese a körzetét több mint kétharmados többséggel nyerte meg, Sára Botond pedig úgy lett Józsefváros polgármestere, hogy csaknem kétszer annyian szavaztak rá, mint az összes ellenzéki párt által támogatott riválisára. A politikus értékelése szerint az emberek nem kértek a bevándorláspárti ellenzékiekből akkor sem, amikor korábban külön-külön indultak a Fidesz ellen, de nem kértek most sem, amikor közösen álltak fel egy jelölt mögött a kormánypárti indulóval szemben.

Kocsis Máté országgyűlési képviselő, Józsefváros előző fideszes polgármestere is azt hangsúlyozta, hogy a választók az egész ellenzékről nyilvánítottak véleményt. Az eredmény vitán felül áll, a kormánypártok hatalmas győzelmet arattak Budapest kellős közepén – értékelt a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. A képviselő úgy fogalmazott, míg jelöltjük a közbiztonság és a fejlődés útját kínálta, a másik aspiráns vissza akarta vinni Józsefvárost abba az időszakba, amelyből „alig bírt kiszabadulni”.

Az ellenzék által támogatott Győri Péter leginkább a kormányoldalt okolta vereségéért: szerinte a legszegényebbek féltek a „hatalom ellen szavazni”, és míg a Fidesz „hegyeket mozgatott meg, addig az ellenzéknek fillérei is alig voltak”. Megírtuk, a VIII. kerületi időközi választáson Sára Botond eddigi alpolgármestert, a Fidesz–KDNP jelöltjét választották meg a kerület vezetőjévé. Sára a leadott szavazatok 62,85 százalékát kapta, a baloldali és liberális pártok által támogatott, hivatalosan független Győri Péter 36,39 százalékot szerzett. Az V. kerületben tartott időközi képviselő-választást szintén a kormánypárti Balla Valéria Emese nyerte, aki a 467 érvényesen leadott szavazat közül 314-et szerzett meg.

Hiába fogott össze Józsefvárosban az ellenzék, rossz jelölt mögé álltak be, akiről a választók többsége azt gondolta, a 2010 előtti drog- és hajléktalanpolitikát folytatná a kerületben, és nem az azóta megkezdett munkát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Hozzátette: a vasárnapi választás az ellenzék számára tulajdonképpen a 2014-től elkezdett próbálkozások újabb állomása volt, amelyek során különféle formációkban igyekeztek legyőzni a Fidesz–KDNP-t. Most egy látszólag független jelöltet támogattak, azonban ez a próbálkozás is kudarcot vallott – jegyezte meg a szakértő.

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója szerint az eredmény azt bizonyítja, hogy nincs valós támogatottság az ellenzéki pártok mögött. Az országgyűlési választás után elsősorban a fővárosban alakult ki az a képzet, hogy Budapest ellenzéki dominanciájú, és csak a vidék támogatja a Fideszt. Ez a tétel is megdőlt, ahogy a teljes ellenzéki összefogásban rejlő siker mítosza is – szögezte le lapunknak az elemző.

Keresés
Linkajánló