Diaszpóra Tanács: Aggodalomra ad okot, hogy a Momentum román és szlovák pártokat támogat

A Magyar Diaszpóra Tanács aggodalommal tekint arra az új keletű jelenségre, amelynek révén egyes magyarországi politikai pártok (egész pontosan a szélsőliberális Momentum Mozgalom) a szomszédos államokban (Románia, Szlovákia) rendre olyan politikai erőket támogatnak (USR-PLUS, Progresszív Szlovákia), amelyek tagadják a nemzetet, illetve a nemzeti kisebbségek jogait – olvasható a testület IX. plenáris ülésén elfogadott zárónyilatkozatában, amelyet csütörtökön juttatott el a Nemzetpolitikai Államtitkárság az MTI-hez.

A Magyar Diaszpóra Tanács közleményében kiemelte: ez a szűk látókörű, szélsőségesen liberális szemlélet ellentétes az összmagyar nemzeti értékekkel és érdekekkel.

Ahogy arról az Origo a magyar médiában elsőként beszámolt, a liberális, Renew Europe-tag Momentum Mozgalom Kárpát-medencei ámokfutása azzal kezdődött, hogy egyértelműen és határozottan szembemenve a magyar nemzeti érdekekkel, olyan dolgokat tettek, amiket még az egykori SZDSZ és a nyíltan nemzetellenes Gyurcsány Ferenc-féle DK sem mert meglépni, azaz román és szlovák pártok mellett kampányoltak Erdélyben, illetve Felvidéken az ottani magyar politikai formációk ellenében.

Elsőként a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin avatkozott be a romániai elnökválasztási kampányba, amikor november elsején, az erdélyi Nagyszebenben részt vett a román testvérpártjuk, a centrista, Renew Europe-tag USR-PLUS pártszövetség politikusának, Nicu Ștefănuță európai parlamenti irodájának a megnyitóján.

Cseh Nagyszebenben, a román köszöntője után kiemelte a korrupció elleni harc fontosságát, ami eléggé ironikus annak tükrében, hogy a Momentum romániai testvérpártjának a volt államelnökjelöltje, Dan Barna súlyos korrupciós botrányba keveredett.A román hatóságok közel 6 millió euró uniós támogatás lenyúlásával és haveri körökben való szétosztásával gyanúsítják Barnát. A momentumos politikus erről persze egy szót sem szólt.Cseh Katalin – nyilván ismét a korrupció elleni harc jegyében – üdvözölte Laura Codruța Kövesi kinevezését az Európai Ügyészség élére, de arról valahogy „elfelejtett” beszélni, hogy Kövesi neve 17 korrupciós aktában szerepel.

A momentumos politikus nagyszebeni performanszát nem lehet másképp értelmezni, mint hogy kiállt az európai uniós adófizetők meglopásával gyanúsított román Dan Barna elnökjelöltsége mellett, a feddhetetlen múltú és sokkal tapasztaltabb magyar jelölttel, Kelemen Hunorral szemben.
Cseh – jó balliberálishoz híven – beszédében viszont egyetlen szóval sem állt ki az erdélyi magyarok jogegyenlősége mellett, és nem is határolódott el az USR-PLUS társelnökének, Renew Europe EP-frakciójuk vezetőjének, Dacian Cioloșnak korábbi magyarellenes tevékenységétől.

Ha valaki ezek után azt hiszi, hogy a Momentum politikusa nem tudja már fokozni a nemzetellenességet, akkor nagyon téved.

November 12-én, kedden ugyanis Cseh Katalin – mint az EP amerikai delegációs csapatának az egyik tagja – levelében az Egyesült Államok Kongresszusától követelt beavatkozást annak érdekében, hogy Washington bizonyos „jogállami” normákat kényszerítsen ki Budapesttől. Cseh levelében konkrétan NATO-beavatkozást is kért Magyarország ellen. A liberális politikus azt persze nem közölte, hogy a magyar állampolgárok számára az amerikai Kongresszus semmilyen értelemben nem jelent fellebbviteli fórumot, a NATO pedig nem avatkozhat be tagállamai belpolitikai életébe. Szintén beszámoltunk róla, hogy november 3-án, Kolozsváron, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is kampányolt az uniós támogatások lenyúlásával és haveri körökben való szétosztásával meggyanúsított román barátja, Dan Barna mellett. A román politikus ellen felmerülő korrupciós gyanúsítgatásokról persze ő sem beszélt. Fekete-Győr nem mellesleg Dacian Cioloștól sem volt hajlandó elhatárolódni, sőt még fotózkodott is vele.

Barna egyébként nem jutott be a választás a második fordulóba, a szavazatoknak ugyanis csak a 15 százalékát kapta meg.
A Momentum erdélyi kampánya tehát nagyon nem jött be.Dan Barna amúgy korábban arról beszélt, hogy szerinte meg kell haladni az etnikai szavazást, meg úgy általában ezt az egész etnikai kérdést. Barna kampánybeszédeiben pedig tudatosan csak a román nemzetiségűeknek kommunikál, ami eléggé nonszensz egy olyan soknemzetiségű országban, mint amilyen Románia.

A liberális párt persze a Felvidéken is folytatta a nemzetárulást.

Ahogy azt megírtuk, november 7-én, Révkomáromban, a Momentum másik EP-képviselője, Donáth Anna részt vett a liberális Progresszív Szlovákia (PS) párt magyar platformja parlamenti képviselőjelöltjeinek és a párt magyar nyelvű programjának a bemutatóján.

Keresés
Linkajánló