A nemzetközi szervezetek is elismerik a magyar gazdasági eredményeket

Az NGM közleménye szerint a tárcavezető annak ellenére is üdvözölte a javuló nemzetközi várakozásokat, hogy az EBRD szerint a magyar gazdaság éves növekedése nem éri majd el a kormányzati előrejelzésben foglalt 4,3 százalékot.

Az EBRD a közgyűlésen bemutatott, Regional Economic Prospects című kiadványában 3,8 százalékra javította a magyar gazdaság idei bővülésére vonatkozó előrejelzését, vagyis 0,4 százalékponttal emelte a tavaly novemberben közölt növekedési értéket. A jelentés kiemeli, hogy az erős belső keresletnek köszönhetően tavaly 4 százalékra gyorsult a magyar növekedés, a beruházások bővülése az uniós forrásoknak és az erősödő vállalati hitelezésnek köszönhetően a második legjelentősebb volt az EU-ban, a fogyasztást a jelentős béremelkedések támogatják – áll a közleményben.

Az EBRD átfogó tavaszi előrejelzése javította a szervezet tevékenységi területéhez tartozó feltörekvő gazdaságok előrejelzéseit. Kiemelték ugyanakkor, hogy Közép- és Kelet-Európa növekedési lendülete tavaly tetőzhetett, 2018-ban már lassulhat a bővülés üteme. A legfőbb kockázatok közül kiemelték az euróövezet esetleges lassulása, valamint az egyre súlyosabb munkaerőhiányt. Az EBRD Magyarországon jövőre 3 százalékos növekedést jósol.

Magyarország továbbra is számít az EBRD aktív szerepvállalására

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a szaktárca az EBRD magyarországi tevékenységének bővülésére, így a bank aktívabb hitelezési és tőkebefektetési tevékenységére számít – tudatta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A miniszter Ammanban megbeszélést folytatott többek között Jürgen Rigterinkkel, az EBRD alelnökével is.  Kiemelték, a kormány fontosnak tartja, hogy az EBRD tovább növelje hitelezési és befektetési tevékenységét Magyarországon és a régióban, amelynek erre nagy szüksége van a felzárkózás gyorsítása érdekében, és csupán az itt elvégzendő feladatok lezárását követően lehetne az európai és a mediterrán térségen túlmutató tevékenység bővítésén gondolkodni.

A közleményben felidézték, hogy az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank 1991-ben kezdte meg működését, Magyarország az alapítás óta tagja az intézménynek. Az EBRD nettó üzleti volumene 1991 óta mintegy 3 milliárd euró Magyarországon, az elmúlt huszonhat évben 177 hitelprojektet kötött az ország az EBRD-vel.

A tagállamokat képviselő kormányzók a közgyűlésen elfogadták a bank éves pénzügyi és tevékenységi beszámolóját, valamint a pénzintézet működési stratégiájának 2018-2020. közötti megvalósításáról szóló dokumentumot – olvasható a társa közleményében.

Keresés
Linkajánló