A kormány elkötelezett a foglalkoztatás terheinek csökkentése mellett

A kormány elkötelezett a foglalkoztatás terheinek csökkentése mellett, ezért számos intézkedést tesz, amelyek közül az egyik legfontosabb a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés szerdai ülésén.

A tárcavezető az erre vonatkozó javaslatot ismertetve kiemelte: a tervezet illeszkedik a gazdaságvédelmi akciótervbe, amely a növekedés ösztönzésére és az adóterhek csökkentésére is törekszik.

Hozzátette: a szocho és a közteherviselési hozzájárulás munkaadókat terhelő részének sok pozitív változást eredményez munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt.

Emlékeztetett: a gazdasági növekedés jelentős Magyarországon, miközben az eurózóna és legfontosabb exportpiacaink növekedése egyre lassabb. Ezért fontos, hogy a magyar gazdaság eredményeit meg tudjuk védeni, és az egyik ilyen eredmény a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás növekedésének emelkedése – mondta.

Varga Mihály kitért arra: az adópolitika az elmúlt években is a munkát terhelő adók és a vállalkozások adóterheinek csökkentésére és az adórendszer egyszerűsítésére koncentrált. E politika részeként vált most időszerűvé a szocho 2 százalékpontos csökkentése – közölte. Hozzátette: a munkáltatókat terhelő hozzájárulásból igénybe vehető kedvezmények is bővültek.

Júliustól 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó, valamint ahhoz kapcsolódóan az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat érintő része a kormány kezdeményezésére.

Az Országgyűlés szerdán 160 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadta el a pénzügyminiszter előterjesztését, kivételes eljárásban.

Ennek értelmében mind a szociális hozzájárulási adó, mint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat terhelő része két százalékponttal csökken,  17,5 százalékra mérséklődik az eddigi 19,5 százalékról.

Ehhez kapcsolódóan változnak az összevont adóalap megállapításának szabályai is. Ha a magánszemély egy adott jövedelem után kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére, úgy a jövedelme 85 százalékát kell figyelembe venni az eddigi 84 helyett.

Ugyanígy módosul a kisadózók ellátási alapja is, tekintettel arra, hogy a tételes közterhen belül a szociális hozzájárulási adórész csökken, így az egyéni járulékoknak megfelelő adórész növekszik, ezért az ellátások alapjaként is magasabb összeget vesznek figyelembe a jövőben.

Az kormány az adócsökkentést azzal indokolja, hogy a magyar gazdaság kiemelkedően jól teljesít, a növekedés az idei első negyedévben az unióban a legmagasabb volt, és a kabinet adócsökkentéssel, a foglalkoztatás ösztönzésével kívánja megvédeni a magyar gazdaság eredményeit.

Fideszes képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén

Barcza Attila (Fidesz) frakciója támogatásáról biztosítva az előterjesztésről azt mondta, a magyar gazdaság minden eddiginél jobban teljesít a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottság növelése, a munkanélküliség csökkentése és bérek emelése terén. Hozzátette: 2010 óta 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a kormány folytatni akarja a munkahelyteremtést, ezért csökkennek a munkát terhelő adók.

Elmondta, a szociális hozzájárulási adó július elsejétől történő két százalékpontos csökkentése idén 144 milliárd forintot, 2020-ban pedig további 156 milliárd forintot hagy a magyar vállalkozásoknál. Közölte, a mostani csökkentéssel a munkaadók a többletforrásokat a bérek emelésére, fejlesztések finanszírozására fordíthatják.

Keresés
Linkajánló