A kihívásokhoz igazodik a feladatok megosztása

 Biró Marcell államtitkár vezeti majd a miniszterelnök közvetlen felügyelete alá tartozó Miniszterelnöki Kormányirodát. Úgy tudjuk, Tuzson Bence államtitkárként a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Miniszterelnökséghez igazol. Ma megalakul a Fidesz Kocsis Máté vezette országgyűlési frakciója, két nappal az új parlament megalakulása, május 8-a után pedig Orbán Viktor is leteheti miniszterelnöki esküjét.

Az Orbán Viktor felügyelete alatt álló Miniszterelnöki Kormányirodát Biró Marcell fogja irányítani – erősítették meg a Magyar Időknek a 24.hu információját kormányzati körökből. A korábban is létező kormányiroda a tervek szerint a Miniszterelnökség egyes jogköreit venné át, és többek közt a kormányülések előkészítését, jegyzőkönyvezését, és a kormánydöntések aláírásra felterjesztését látná el. Újdonság, hogy a kormánydöntések előkészítésének és végrehajtásának felügyeletét közigazgatási államtitkárra bízzák, és az iroda közvetlenül a kormányfő irányítása alatt fog állni.

Az iroda vezetésére kiszemelt Biró Marcell 2010 óta a kormányban dolgozik. Az idén 40 éves, jogász végzettségű szakember a Navracsics Tibor vezette közigazgatási tárcánál kezdte pályafutását Gál András Levente államtitkár titkárságvezetőjeként, majd 2011-ben átvette Gál helyét a közigazgatási államtitkári székben.

A 2014-es kormányalakításkor követte Navracsics Tibort a külügyminisztériumba, később, egy éven át Pintér Sándor belügyminiszter kabinetfőnöke volt, majd 2015 októberében, az akkor megalakuló Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára lett.

– A magyar kormányzati rendszer 1990 óta kancellári típusú, azaz a miniszterelnök a kormány feje, nem pedig egyféle „első az egyenlők között”. Ez a tendencia az elmúlt 28 évben valamennyi kormány alatt erősödött, azaz egyre inkább igaz, hogy „a miniszterelnöknek van kormánya, és nem a kormánynak miniszterelnöke” – mondta el a Magyar Időknek Szánthó Miklós.

Az Alapjogokért Központ vezetője hangsúlyozta: ezt erősíti, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnökség mellett közvetlenül a miniszterelnök alatt fog működni a kormányzás egyféle előkészítő szerveként – az egyébként a Miniszterelnökségen helyettes államtitkárság formájában eddig is létező – Miniszterelnöki Kormányiroda. Úgy látja, hogy a kormányfő nem is vezetni, sokkal inkább irányítani fogja a kormányt.

A szakember véleménye szerint ebbe az irányba mutat, hogy a politikai koordinációt és kommunikációt felügyelő kabinetiroda, a döntés-előkészítő kormányiroda és a stratégiaalkotásért felelős Miniszterelnökség lehetnek a politikai kormányzásért felelős szervek.

Míg a szakpolitikákat az egyes szakminisztériumok tudják majd „menedzselni” azzal, hogy legfelső szinten a kabinetstruktúrában – például gazdasági, stratégiai vagy nemzetbiztonsági kabinetekben, amelyeket át fogja hatni a demográfia-központú szemlélet – „érhetnek össze a szálak”. – Az bizonyosnak látszik, hogy a kormányzás most kezdődik csak igazán – tette hozzá Szánthó Miklós.

A negyedik Orbán-kormányban a Miniszterelnökséget Lázár János távozásával a Fidesz korábbi országgyűlési frakcióvezetője, Gulyás Gergely vezeti majd. A kancellária feladatainak fókusza is változik, lapunk információi szerint az európai uniós tagsággal kapcsolatos ügyek kezelése lesz az egyik fő feladata. Ezt alátámasztja az is, hogy az elkövetkező időszak egyik legfontosabb kérdése a 2020 utáni uniós költségvetés, az EU kereskedelempolitikája, illetve migrációs és menekültpolitikája lesz. Az sem mellékes, hogy Gulyás Gergely jó kapcsolatokkal rendelkezik külügyi vonalon, főleg a kormányzó német CDU/CSU-nál.

Lapunk meg nem erősített forrásból arról is értesült, hogy a Miniszterelnökség politikai államtitkára Tuzson Bence lehet, aki 2015 októberétől a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára volt.

Ma megalakul a Fidesz parlamenti frakciója, amelyet Gulyás Gergely helyett Kocsis Máté fog vezetni. A párt 117 képviselőjének – a KDNP-nek 16 fős önálló frakciója van – döntést kell hozni arról is, hogy kik elnököljék a nagyobbik kormánypárt által vezetett tíz parlamenti bizottságot, illetve kik legyenek a fideszes tagjai és alelnökei a parlamenti bizottságoknak.

Az új Országgyűlés alakuló ülését május 8-án fogja megtartani. Lapunk értesülése szerint két nappal később, május 10-én fogja megválasztani az Országgyűlés Orbán Viktort miniszterelnöknek, aki ezt követően leteszi az esküt, és megkezdi negyedik kormányfői ciklusát. A miniszterelnöki eskütételt követően pedig két héten belül hivatalosan is magalakul majd a negyedik Orbán-kormány.

Keresés
Linkajánló