A jövő évi büdzsé a családok költségvetése lesz

A kormány családbarát, a népesedési folyamatok megfordítására törekvő költségvetést nyújt az Országgyűlés elé – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy hivatalosan még nem adtak ugyan nevet a 2020-ra készülő büdzsének, ugyanakkor az első jelek alapján nem áll messze a valóságtól, ha azt a családok költségvetésének is nevezik majd, hiszen sok olyan pontja lesz, amelyik a családoknak, a gyermeket vállalóknak és nevelőknek nyújt majd segítséget, biztonságot.

Varga Mihály elmondta: a jövő évtől nagy segítséget jelent majd a kistelepüléseken élőknek, hogy az ingatlanok felújítása, bővítése, építése után – a számlával igazolt rész – ötmillió forintos áfatartalma visszaigényelhető lesz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kistelepülési családi otthonteremtési kedvezményben (ismertebb nevén a falusi csokban) érintett területeken mintegy harmincmillió forintos építkezési költségig vissza tudják igényelni az áfát. A pénzügyminiszter a százmillió forint feletti árbevételű cégek jelentős kedvezményeként említette, hogy eltörlik az adófeltöltés december 20-i határidejét, így az érintett társaságoknak majd csak májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egy időben kell megfizetniük a teljes adójukat.

A költségvetésnek a kedvező gazdasági mutatók alapján van lehetősége arra, hogy az adófeltöltésből származó 150-170 mil­liárd forinthoz csak öt hónappal később jusson hozzá. A kedvező adatokra példaként említette a tavalyi 2,2 százalékos államháztartási hiányt, valamint az idei első negyedéves, a kormány optimistának nevezett várakozásait is túlszárnyaló, 5,3 százalékos gazdasági növekedést. Szólt arról is, hogy a gazdaságvédelmi akciótervben a szociális hozzájárulási adó két százalékponttal csökken, míg a kisvállalati adó 13 százalékról 12 százalékra mérséklődik.

Varga Mihály közölte, hogy a fejlesztési célú adókedvezmény annak a lehetőségét teremti meg, hogy ne csak az ötszázmillió forintot meghaladó beruházásokat végrehajtó cégek, hanem a három év alatt ötven-száz millió forintot fejlesztő kis- és közepes vállalkozások is hozzájuthassanak ilyen típusú adókedvezményhez. A miniszter megerősítette: a gazdaságvédelmi akcióterv négyszáz-ötszáz milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek.

Keresés
Linkajánló