A Fidesz toronymagasan vezeti a népszerűségi indexet

A Nézőpont Intézet hétfőn közzétett legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a kormánypárt 13, a Jobbik 4, az MSZP és a DK együtt 3, míg az LMP 1 képviselőt küldhetne egy most vasárnapi választás után az Európai Parlamentbe (EP).

A Fidesznek jelenleg 12 képviselője van az EP-ben. A Jobbik 3, az MSZP 2, a DK szintén 2, az LMP illetve az Együtt–PM pedig 1–1 mandátumot kapott a 2014-es európai parlamenti választás után.

A Nézőpont a felmérés eredményét részletezve tudatta: a teljes népességen belül a Fidesz–KDNP pártszövetség támogatottsága 39 százalékon áll. A nyolc éve kormányzó erőnek továbbra is több szimpatizánsa van, mint az összes ellenzéki pártnak együttvéve. A Jobbik már hónapok óta tartja a teljes népességen belüli 10 százalékos támogatottságát, a belőlük frissen alakult Mi Hazánk Mozgalom pedig a választók 1 százalékát tudhatja maga mögött. Így a Fidesznek 3,2 millió, a Jobbiknak 800 ezer, a Mi Hazánk Mozgalomnak 80 ezer szimpatizánsa van Magyarországon.

Azt írták: éleződik a küzdelem a baloldal vezető pozíciójáért. Az MSZP–Párbeszéd tábora a teljes népességen belül 6 százalékról 5 százalékra csökkent, a DK szeptemberre szintén az 5 százalékos szintre került. Így mindkettőnek 400 ezer szimpatizánsa van.

A biztos szavazók preferenciája alapján a Fidesz–KDNP listás választási eredménye 52 százalék, a Jobbiké 18 százalék, az MSZP–Párbeszéd és a DK egyaránt 8–8 százalék lenne. A Fidesz tehát kissé javítana az április 8-i választási eredményén, a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd viszont rontana. Az LMP 5 százalékkal épphogy bejutna egy most vasárnap választott Országgyűlésbe. A 4-ről 3 százalékos listás eredményre visszaeső Momentum és a 2-ről 3 százalékra erősödő Kétfarkú Kutya Párt viszont nem – ismertette közvélemény-kutatásának eredményét a Nézőpont.

Keresés
Linkajánló