A fiatalokat kiemelten segítik a III. kerületi lakáspályázatok

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata jelenleg 3044 önkormányzati tulajdonú lakással rendelkezik, melyekben mintegy 7500 ember él. Az elmúlt öt évben a kerület tulajdonában álló lakásállomány számottevően nem csökkent, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata fővárosi átlagban is jelentős számú lakóingatlannak rendelkezik. Az önkormányzati lakások 97,6 százaléka van jelenleg kiadva, a fennmaradó lakások egy része krízishelyzet esetére van fenntartva vagy műszaki állapotuk, komfortfokozatuk nem megfelelő a lakhatáshoz.

A 2014-2019 közötti időszakban 543 lakásba költözött új lakó, túlnyomórészt lakáspályázat útján, illetve kisebb részben szociális kiutalás vagy krízishelyzet alapján (pl. a Családok Átmeneti Otthonából kikerülők számára). 290 lakást a beköltöző bérlők újítottak fel olyan konstrukcióban, hogy a felújításra fordított összeg egy részét beszámíthatják a lakbérbe. A pályázatoknál fontos kikötés, hogy a meghirdetett lakások legalább felét fiatalok (40 év alattiak) részére kell bérbe adni. A 2014-2019 között összesen 327 lakás került pályázat útján meghirdetésre, ebből 5 lakásba piaci alapon (1 pályázat), 290 lakásba felújítási kötelezettséggel költségelven (21 pályázat), 32 lakásba szociális alapon (7 pályázat) költözhettek bérlők.

Összhangban a kormány családpolitikai törekvéseivel, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is kiemelten kezeli a pályakezdők, kisgyermeket nevelők lakhatásának támogatását. Ezen elvek mentén 2019 júniusában kifejezetten fiatalok számára kiírt lakáspályázat is közzétételre került.

Keresés
Linkajánló